dinsdag 9 september 2008

Activeren in de leefomgeving

Dit jaar wonen er wereldwijd meer mensen in de stad dan op het platteland. De vraag is of “wonen” wel de het goede woord is voor de ellendige omstandigheden waaronder miljoenen mensen leven in de steden. Wanneer ja naar sloppenwijken in de wereld kijkt, dan vraag je je soms af waar het kabinet in Nederland zich druk over maakt als het gaat over achterstandswijken in ons land.
Gelukkig kunnen we zeggen dat het in Nederland bij lange na niet zo rampzalig is. Dat betekent niet dat er geen problemen zijn. Wonen in Nederland is niet voor iedereen even plezierig. Er zijn mensen die zich eenzaam voelen, mensen die angst hebben om ’s avond de straat op te gaan, mensen die overlast hebben van jongeren, mensen die hun auto niet geparkeerd krijgen, jongeren die nergens terecht kunnen om te spelen, kinderen die om elf uur nog buiten lopen etc. Daarnaast slippen binnensteden dicht door het verkeer en zijn er wijken waar mensen elkaar niet accepteren vanwege hun afkomst.

De Johan Cruijf Foundation bouwt in wijken voetbalveldjes waar kinderen zonder overlast te veroorzaken, zich kunnen uitleven. Er zijn woningbouwcoöperaties die naast het verhuren van woningen oog hebben voor de leefomgeving van bewoners. Er zijn bewoners die elk jaar een intercultureel feest in de wijk organiseren. Er worden woningen gebouwd waarvan de bewoners zeggen dat ze trots zijn dat ze in zo’n huis mogen wonen.
meer>>>>>>>>>>

AAN HET WOORD ... PERIHAN UTLU


'Het activeren van werkloze mannen heeft een positief effect op het hele gezin'

"Vaak komt de vraag naar ons project vanuit de vrouwenhulpverlening. Die vrouwen zeggen tegen de begeleiders 'doe alstublieft iets voor mijn man, hij zit maar thuis'. Dan trekken die organisaties aan de bel. Of gemeenten bellen en zeggen 'We zitten met een groep mannen die met hun ziel onder hun arm in het winkelcentrum heen en weer loopt. Wat moeten we daarmee?" Aan het woord is Perihan Utlu van Vizyon. In samenwerking met MOVISIE heeft zij een project opgezet dat speciaal gericht is op mannen. "Een groep allochtone mannen is door omstandigheden buiten de maatschappij geraakt en het is onze bedoeling om ze weer binnen de maatschappij te krijgen." De groep waar Vizyon zich op richt, bestaat uit allochtone mannen tussen de 30 en 50 jaar die werkloos zijn. "Voor vrouwen wordt er gelukkig veel georganiseerd. Ook de kinderen ontwikkelen zich en participeren in de samenleving, zij zijn hier geboren en gaan hier naar school. Maar deze groep mannen zit thuis. Hierdoor raakt de balans in het gezin zoek." De man kan zijn vrouw en kind nog moeilijk volgen. "Mijn vrouw is een euro geworden, ik ben een gulden gebleven," zei één van de deelnemers hierover. "Hij gaat vaak van alles verbieden, omdat hij zijn grip kwijt is. Dit maakt zijn positie alleen nog maar zwakker. Hij is al een werkloze man, wat is je gezag dan nog?" vertelt Utlu. Klachten als angst, depressie en woede komen onder deze groep regelmatig voor. Het doel van het project is deze mannen weer te activeren en de balans in het gezin terug te brengen.

Meer lezen>>>>>>>>>